ventilation

Varför det är viktigt med ventilation i hemmet

Att vi behöver luft är ingen nyhet. Men det är inte alla som förstår just hur viktigt det är att se till att den luften är bra. Luften som du andas in just nu kan innehålla alla möjliga typer av små föroreningar utan att du vet om det. Dessa föroreningar kan till exempel vara matos eller partiklar från mögel.

Vad kan man göra åt det?

För att se till att luften är ren i din bostad behöver du se till att du har någon form av luftväxling och/eller luftrening som fungerar. Det finns olika typer av ventilationsprodukter, och här kommer några exempel.

FTX-system

FTX kallas även för balanserad ventilation. Det är ett till- och frånluftssystem som alltså gör att gammal luft i din bostad byts ut mot frisk luft. Ett FTX aggregat fixar också värmeåtervinning, som gör att du sparar mängder med energi i hemmet.

Luftrenare

En luftrenare är inte en luftväxlande produkt, men den rengör och tar bort farliga partiklar från luften. Fördelar som kommer med detta är minskad virusspridning, pollen, damm, lukt och annat.

Avfuktare

Fukt är den största orsaken till mögel i bostäder, och därför är det viktigt att undvika detta. Vissa utrymmen utsätts för extra mycket fukt, och i sådana utrymmen kan man få stor hjälp av en avfuktare. En avfuktare ser till att luften blir torr, vilket till exempel också gör att tvätten kan torka snabbare.

Andra produkter

Om du är intresserad av någon av de nämnda produkterna så kan du kolla in Ventilationsexpressen.se. Där hittar du även andra produkter som till exempel infravärmare, fläktar och annat.

Om skribenten