Kashmir – En av de finaste ulltyperna

Ull är ett material som på senaste tiden har blivit mer omtyckt när det bland annat kommer till kläder. Äldre ullplagg brukade vara lite obehagliga mot huden, men med moderna plagg är det oftast inte så. Ullplagg är bland annat användbara för att de isolerar bra mot kyla, och såklart för att de är fina och mjuka. Men visste du att det finns mängder med olika typer av ull?

Fårull

Den typen av ull som de flesta nog känner till är den som kommer från fåren. Fårull är dock inte bara en enda sort, utan det finns även flera typer av fårull. På ett enda får finner man till och med olika ulltyper. Bottenullen är mjuk och består av fina fibrer, och det är denna ullen som används allra mest i ullproduktionen. Sedan finns det något på fåren som kallas täckhår, som är längre och består av lite grövre fibrer. De brukar vara glansiga, och de absorberar inte vatten lika lätt. Det finns flera andra sorter av ull på fåren som exempelvis märghår och dödhår. Dessa sorter används dock i princip inte alls i ullproduktionen.

Alpackaull

Alpackan är ett kameldjur som från början kommer från Anderna. Alpackan är släkt med laman, och har en mycket fin och mjuk ull. Alpackan delas upp i två raser, som är suri och huacaya. Ullen från dessa två raser skiljer sig lite grann, då den från huacayan är fluffigare och mer elastisk.

Kashmir

Kashmir anses vara en av de finaste ulltyperna. Om du till exempel har ägt en tröja i kashmir så kan du nog hålla med. Denna sorten av ull är faktiskt inte en fårull, utan den kommer från kashmirgetter. Om du är sugen på att exempelvis köpa en mössa i kashmir så kan du göra det på Purecashmere.se. Där hittar du även bland annat västar, halsdukar och vantar i kashmir.

Andra typer av ull

Det finns ännu fler typer av ull som är mer ovanliga, till exempel den som kallas Qiviut. Denna sorten av ull kommer från myskoxen, som naturligt lever i Grönland, Kanada och Alaska. Andra typer av ull är till exempel mohair, angoraull, mm…

Om skribenten