Håll dina saker säkert förvarade

Inbrotten i Svenska hem fortsätter att öka och vi ligger på en nivå högre än någonsin. Det finns många olika sätt som inbrottstjuvar tar sig in på och sätten är smartare än vad du tror. Många gör misstaget och tror att inbrottstjuvar enbart är aktiva i skydd av mörkret på natten, men detta är helt fel. Många inbrott sker mitt på dagen när de som bor där är på jobbet/skolan eller på semester.

Hur vet tjuven att du inte är hemma?

Tjuvarna stryker omkring i ett bostadsområde och tittar efter tecken på att någon inte är hemma. Dessa tecken kan exempelvis vara post i brevlådan som är en vecka gammal, inga skor när de tittar in genom ytterdörren och placera stenar och föremål framför dörren för att se om någon flyttar på dem. Det finns såklart många fler sätt, men dessa är några av de vanligaste.

Vad tar de?

Tjuvar vill oftast att inbrottet ska ske så snabbt som möjligt och det första de tar är de saker som ligger framme. Detta kan vara ipads, smycken, kontanter eller bilnycklar. Dessa saker gått enkelt att ta med sig i en väska. En tv-apparat är lite knepigare då de är stora, tunga, otympliga och drar till sig mer uppmärksamhet i området.

Hur kan jag förebygga inbrott i hemmet?

Det finns olika sätt att förebygga inbrott och ett sätt är att känna till hur de tar sig in och vad de är ute efter. Få in att lägga undan dina värdesaker så de inte syns från fönster på rutin så ökar chanserna att de väljer ett annat hus att göra inbrott på där värdesaker ligger synligt. Även fast dina värdesaker ligger synligt finns risken att de går in ändå. Då kan det vara en god idé att investera i ett säkerhetsskåp där du kan lägga dina grejer. Dolda och fastmonterade säkerhetsskåp är att rekommendera vid mindre kassaskåp, medans de större kassaskåpen ofta väger en hel del och är mycket svåra att bära ut. Det finns många olika typer av säkerhetsskåp som exempelvis nyckelskåp, dokumentskåp, brandsäkra skåp, ritningsskåp och datorskåp.

Om skribenten