Dags att lägga om taket?

Vilken årstid passar bäst att byta taket på?

Det spelar ingen större roll. Att byta tak är möjligt året runt. Många husägare tror att det är lättare att byta tak på våren eller sommaren och delvis på hösten. Men så behöver det inte vara. Det kan till och med vara en fördel att göra det på vintern. När man öppnar taket är snön inte lika känslig som regn och det är därmed lättare att arbeta i snö. Är det även hårt i marken minskar skadorna på exempelvis gräsmattan där en stor tung container kommer att stå. En takrenovering går relativt snabbt och med rätt företag som är takläggare kommer det inte ta mer än 1-2 veckor att byta ut ett taket.

Hur lång tid tar det att byta ut ett tak?

I genomsnitt tar det 1-2 veckor att lägga tak på ett privat hem. Allt beror på takets storlek, komplexiteten och hantverkarens erfarenhet. En seriös takläggare bör alltid visa upp en tidsplan och se till att takmaterialet beställs så att det är på plats när bytet av tak påbörjas. Detta gäller oavsett om det är papptak, betongtak, tegeltak eller plåttak.

När är det dags att byta tak?

Det finns inga direkta riktlinjer, allt hänger på takets kvalité och husets läge, samt lång tid det var sedan taket byttes ut förra gången. Det som är viktigt är dock att byta när taket börjar bli dåligt. Dra inte ut på tiden. I värsta fall kan det leda till vattenskador på vinden och väggarna. Detta kan kosta mycket mer att reparera än ett nytt tak.

Hur vet du om ditt tak måste bytas ut?

Det bästa du kan göra är att kontrollera taket regelbundet. En gång om året bör man kontrollera sitt tak för att upptäcka eventuella skador eller läckor.

För att vara på den säkra sidan är det enklast att kontakta en seriös takläggare som VH Tak i Oskarshamn för att inspektera taket och diskutera dina alternativ. VH Tak är din takläggare i Kalmar, Oskarshamn, Västervik med hela Kalmar län som verksamhetsområde.

Vad kostar det att lägga om taket?

Priset för att byta ut eller renovera taket beror på många olika faktorer. Det som påverkar är takets yta, materialval, takets nuvarande skick, antal skarvar, beslag, vinklar och rörgenomföringar samt olika säkerhetsanordningar. Naturligtvis erbjuder seriösa takläggare att hantera rotavdrag för kunder för att minska priset. Kontakta VH Tak för att se vad det kostar att lägga om taket i Kalmar, Västervik och Oskarshamn m.fl.

Om skribenten