Pepparkakor

Blir man verkligen snäll av pepparkakor?

Vi är snart halvvägs in i december, och julafton börjar närma sig. Någonting som vi förknippar med julen är pepparkakor, som vi i århundraden har sagt att man blir snäll av. Men blir man verkligen snäll av dem, och vad är egentligen historien bakom pepparkakan i Sverige?

Historia

Pepparkakans historia är faktiskt lite oklar. Det finns källor som visar att vi i Sverige åt pepparkakor redan på 1300-talet, då man bland nedskrivna kostnader för inköp av råvaror kan se att kakorna bakades till bröllopet mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur år 1335. Man tror att kakorna först kom till Sverige från Tyskland, där man tillverkade pepparkaksformar i trä på 1300-talet. 

Peppar, eller inget peppar?

Någonting som många blir förvirrade av, är att kakorna kallas pepparkakor även om de inte innehåller något peppar. Anledningen till detta kan vara att de faktiskt innehöll peppar förr i tiden, men det kan också vara att smaken var starkt kryddad och att man hade svårt att skilja på de olika kryddorna. Man valde då att kalla den för pepparkaka, även om det kanske inte stämmer helt. 

Blir man snäll av pepparkakor?

På 1300-talet bakade nunnor pepparkakor i medicinskt syfte, eftersom ingredienserna kunde hjälpa att underlätta problem med magen och matsmältningen. Man ansåg även att de hade en lugnande effekt överhuvudtaget. Redan på denna tiden tyckte man alltså att man blev snäll av pepparkakor, och unionskungen Hans fick till och med pepparkakor av sin doktor för att bli av med hans dåliga humör. Även om man kanske inte direkt blir snäll av pepparkakor, så kan de faktiskt hjälpa med magbesvär och då få dig att bli på bättre humör.

Dekorera pepparkakorna

En tradition runt jul är att baka sina egna pepparkakor, och göra sina egna former. Det kan då också vara väldigt skoj att dekorera kakorna med kristyr för att skapa fina mönster. På Pepparkakan.com kan man beställa färdiga pepparkakor med tryck, som görs i naturlig sockerglasyr. De erbjuder inte bara profilerade pepparkakor, utan även plåtburkar med valfri dekal. 

Sammanfattning

Svaret på frågan är alltså både ja och nej. Tekniskt sett så kan man bli snäll av pepparkakor eftersom ingredienserna kan hjälpa att underlätta magbesvär, vilket kan få dig att bli på bättre humör. Annars finns det inget som visar att pepparkakor direkt gör att man blir snäll.

Om skribenten