Bilden visar ett kontorsobjekt. Med en arkitekturvisning med virtual tour skapas snygga 3d visualiseringar.

Virtual tours med 3d visualization

Ett nytt sätt att visa arkitektur med virtual tours och arkitekturvisualiseringar. Förr i tiden var man tvungen att besöka på plats eller visualisera från en modell eller ritning. Ville se hur en byggnad såg ut på insidan och utsidan då var det ett besök på plats som gällde. Nu för tiden används istället allt oftare så kallad architectural visualization eller arkitekturvisualiseringar.

I dag har tekniken dock gjort det möjligt att göra rundturer i virtuell verklighet. Detta sker ofta med hjälp av Unreal engine och 3D-visualiseringar i realtid.

Det innebär i princip att du kan se hur en byggnad ser ut utan att någonsin behöva sätta din fot i den. Vilket kan vara väldigt praktiskt om du mer är nyfiken på ett bostadsprojekt och inte är en fullgod spekulant.

Det kan även vara att objektet ligger långt ifrån och du måste ta ett aktivt och större flyttbeslut. Att redan innan kunna besöka platsen och gå runt i lägenheten kan gör detta beslut enklare.

Hur tekniken bakom virtual tours fungerar

Unreal engine och Real time 3d är ett kraftfullt verktyg som kan användas för att visa realistiska 3D-miljöer. När den används tillsammans med 3D-visualiseringar i realtid. Denna kan den användas för att skapa virtuella verklighetsvisningar av både inomhus- och utomhusmiljöer.

Dessa rundturer skapas genom att man tar foton eller videor av miljön och sedan sammanfogar dem för att skapa en 360-graders vy som användaren själv kan utforska.

Fördelar med att använda virtual tours

En av fördelarna med virtuella verklighetsvisningar är att de kan användas för att visa upp arkitektur som ännu inte har byggts. Detta beror på att Unreal engine enkelt kan användas för att visa realistiska 3D-modeller.

Detta kan exempelvis utföras av byggnader som ännu inte existerar. Vilket även innebär att potentiella köpare eller hyresgäster kan få en känsla av att vara på plats på objektet. Detta är praktiskt innan eller under en byggnadsprocess. För att enkelt se hur ett utrymme kommer att se ut innan det ens har byggts.

Virtuella arkitekturvisningar med 3d visualisering

En annan fördel med virtuella verklighetsvisningar är att de kan användas för att visa upp utrymmen som är svåra att komma åt personligen. Om en byggnad till exempel är under uppbyggnad.

Då kan det vara svårt eller omöjligt för människor att besöka den personligen. I dessa fall är virtuella verklighetsvisningar ett säkert och enkelt sätt. På så sätt kan människor se hur utrymmet kommer att se ut.

Visningar i virtuell verklighet är ett innovativt nytt sätt att visa upp en framtida arkitektur

Genom att använda Unreal-motorn och 3D-visualiseringar i realtid ger de en realistisk och uppslukande upplevelse. Detta gör det möjligt för användarna att utforska både inomhus- och utomhusmiljöer.

Detta gör dem perfekta för att således visa upp utrymmen som är svåra eller farliga att komma åt personligen som vid en byggarbetsplats av ett lägenhetshus. Det kan även vara för att ge potentiella köpare eller hyresgäster en förhandsvisning men även för att utföra vissa modifieringar.

I dagens moderna virtuella turer används allt oftare även förstärkt verklighet så kallad med augmented reality (AR). Vilket i princip gör att spekulanten kan provbo i den nya miljön i bostaden. Till och med testa hur olika inredningar i kök och badrum ser ut och fungera i det nya boendet. Samt effektivt kunna testa dessa olika valmöjligheter virtuellt innan dessa ens har byggts.

Om skribenten