En kort historia om peppar i Kambodja

Tro det eller ej, men svartpeppar har odlats i Kambodja i mer än tusen år. Den första dokumentationen om peppar i Kambodja kommer från det kinesiska sändebudet Zhou Daguan, som besökte Angkor (Siem Reap) år 1296. Angkorregionen var vid den tiden centrum för det historiska khmerriket, och det var också den första sydasiatiska regionen med ett starkt indiskt inflytande. Detta kan förklara hur peppar hittade sin väg till Kambodja.

I århundraden blomstrade peppar i Kambodja. Faktum är att Kampot-regionen blev känd för att producera några av de bästa pepparkornen i världen. Allt förändrades dock på 1960-talet när pepparindustrin i Kambodja stannade av på grund av Vietnamkriget och de röda khmerernas destruktiva regim

Pepparens ursprung i Kambodja

Man tror att peppar först introducerades till Kambodja av indiska handelsmän som reste genom Sydostasien mellan 1-500 e.Kr. Bevis tyder på att dessa handelsmän kan ha introducerat andra indiska grödor och djur till områden som Thailand och Vietnam också

Kampotpeppar användes ursprungligen som ett sätt att byta och handla eftersom den var så värdefull. Faktum är att peppar en gång i tiden var värt mer än guld! Kan du tänka dig det?

Även om vi inte vet exakt när peppar först odlades i Kambodja, vet vi att den odlades där år 1296 eftersom det var då den först dokumenterades av Zhou Daguan.

Den kambodjanska pepparindustrins uppgång (och fall)

I århundraden var Kambodja känt för att producera några av de bästa paprikorna i världen. Särskilt Kampot-regionen blev berömd för sin paprika som var mycket eftertraktad av franska kockar

Under 1800-talet utbröt till och med ”pepparfeber” bland franska medborgare!

Allt detta förändrades dock på 1960-talet när både Vietnamkriget och den röda khmerregimen kom in i bilden. Dessa två händelser decimerade den kambodjanska pepparindustrin och avslutade produktionen helt och hållet.

Lyckligtvis har det skett ett uppsving under de senaste åren och kambodjansk peppar börjar göra comeback på den internationella scenen.

Vem skulle ha trott att en så liten krydda kunde ha en så rik historia? I mer än tusen år har kambodjanerna odlat och exporterat peppar till resten av världen. Och även om produktionen avstannade under en tid på grund av krig och politisk oro börjar kambodjansk peppar göra comeback på den internationella scenen. Vem vet? Kanske kommer de en dag att bli älskade av människor igen, precis som de var för flera hundra år sedan!

Om skribenten