Vikten av att bära rätt vandringskläder

När du är ute på en vandring är det viktigt att vara förberedd på allt som Moder Natur kan kasta i din väg. Det innebär att du måste klä dig rätt för förhållandena. Under de kallare månaderna måste du klä dig i flera lager för att hålla dig varm, medan du på sommaren vill ha något svalt och luftigt på dig. Men oavsett vilken tid på året det är bör du alltid vara beredd på plötsliga väderförändringar genom att ha en skaljacka och hållbara friluftskläder med dig. Här får du en närmare titt på varför det är så viktigt att bära rätt vandringskläder.

Vandringskängor är ett måste

En av de viktigaste delarna av vandringsutrustningen som du behöver är ett par bra vandringskängor. Vandringskängor ger dig det stöd och den dragkraft du behöver när du är ute i ojämn terräng. De ska också vara vattentäta och ge bra isolering om du vandrar i kallt väder. När du väljer ett par vandringskängor är det viktigt att få dem ordentligt anpassade så att de är bekväma och inte ger dig blåsor.

Lagning är nyckeln

En annan viktig sak att tänka på när du klär dig för en vandring är att lägga dina kläder i lager. Om vädret plötsligt förändras kan du lägga till eller ta bort lager efter behov för att hålla dig bekväm. På vintern bör du börja med ett baslager av termiska underkläder följt av ett mellanlager av fleece eller ull. Avsluta med en skaljacka och byxor. På sommaren kan du börja med ett linne eller en t-shirt följt av en lätt tröja eller en långärmad skjorta. Återigen, avsluta det hela med din skaljacka och byxor.

Strumpor är också viktiga!

Du kanske inte tror att strumpor skulle göra så stor skillnad när du vandrar, men tro oss – det gör de! Ett par bra vandringsstrumpor transporterar bort fukt så att dina fötter inte blir svettiga, och de ger också extra dämpning för att förhindra blåsor. Om du vandrar i kallt väder kan du välja ett par ullstrumpor som håller fötterna varma även när de är våta.

Som du kan se finns det några saker att tänka på när du väljer vad du ska ha på dig på din nästa vandring. Men så länge du har ett par bra vandringskängor, några lager och en skaljacka är du beredd på allt som Moder Natur kastar i din väg!

Om skribenten