Spara golvyta med en skjutdörr

Spara golvyta med skjutdörrar vid renovering

När du inreder är varje centimeter av utrymmet viktigt. Då kan du ibland behöva välja mellan att kunna använda hela svängradien på dörren. På så sätt kanske du blir tvungen att välja den där något mindre möbeln istället för en du faktiskt vill ha. Just med dörrar till mindre rum eller hallar kan du spara mycket plats med en dörr som du kan skjuta in i innerväggen. Det går även att öppna upp en större dörrpost genom att använda två dörrar som är monterade i var sina innerväggar eller i skena. Detta skapar en känsla av att utrymmet är större och kommer släppa in mer ljus till dina rum.

Söker du en mer öppen planlösning och vill nå ett bättre ljusinsläpp och skapa mer fria ytor kring dina dörrposter, då är det en bra lösning att vid bygget eller renoveringen tänka tidigt på detta och slippa bygga om i efterhand. En annan sak du bör tänka på i detta läge är aven att du även kan välja brandklassade innerdörrar, dessa stänger ute branden längre än vanliga dörrar som oftast är gjorda i enklare material som inte kan stå emot brand.

Vad är skillnaden mellan en skjutdörr och en vanlig innerdörr

En skjutdörr monteras i din innervägg och är således inte i vägen med sin svängradie oavsett åt vilket håll den monteras åt. Du kan lätt placera den i helt öppet läge eller stänga till den effektivt så att den stänger ute ljud och gör så du kan stänga kring dig, det finns även med speciellt låsning ifall detta eftersträvas som en funktion.

Skjutdörrar kan även monteras med en överliggare eller en skena på någon av väggsidorna för att slippa bygga om innerväggen, som annars kan kräva en viss byggkunskap om det är en bärande vägg. Genom en utanpåliggande skena kan du då styra dörren på samma sätt som en vanlig dörr du skjuter in i dörrkarmen eller innerväggen. I sin historia hade många en veckad lösning som brukade ibland kallas plissé- eller gardindörrar ofta i plast eller trä, som man kunde dra ut och stänga till om sig. De finns väldigt få fina såna exempel av trä kvar, de som var tillverkade i plast brukade inte vara av bästa kvalitet och fyllde sin funktion men inte så mycket mer.