Bilden visar en blomma i ett fönster. Fönsterparaply och fönsterskydd behövs vid renovering av fönster. Glöm inte att byta tätningslist och dammlist vid fönsterbyte.

Skydda dina fönster med fönsterparaply vid renovering

Nu kan du enkelt skydda dina fönster från vädret vid fönsterrenovering. Oavsett årstid vill de flesta husägare hålla sina hem så bekväma vid renovering. Men även att det fortsätter vara energieffektiva.

Ett sätt att göra detta är att skydda fönstren från väder och vind med fönsterparaply, som är ett fönsterskydd som stänger ute från vädrets makter vid fönsterrenovering.

När du ska renovera fönster så finns det några enkla lösningar som kan hjälpa dig att hålla dina fönster i gott skick oavsett vilket väder du upplever. Nu kan du enkelt lära dig mer om fönsterbyten och alla fördelar. Samt hur du enkelt kan byta ut dina fönster under alla årstider med ett praktiskt fönsterskydd.

Att känna till vika produkter som berör just fönsterbyten kan även vara bra om du pratar med en hantverkare eller glasmästare.

Utöver fönsterskydd och fönsterparaplyer, då finns det exempelvis olika beslag eller monteringstillbehör som spännremmar. Det kan således vara bra att känna till lite mer om olika reservdelar till fönster och hur dessa används.

  • Slitringar: Slitringarna används vid fönstrets gångjärn.
  • Tätningslist fönster: Tätningslister skapar en tätning mellan karm och fönster.
  • Dammlist fönster: Dammlister används oftast mellan fönster, som vid 2-glas fönster.
  • O-list: O-lister är listens form, då den ser ut som ett O.
  • P-list: P-lister är även här listens utformning, där det finns en smalare del och en rund del.
  • Koppelhake: Koppelhakar fungerar som en låsningshake, vid exempelvis 2-glas fönster.
  • Koppelskruv: Koppelskruvar, används på delningsbara altandörrar och delningsbara fönster. Som exempelvis 2-glas fönster, för att hålla ihop fönstret och dörren med skruvar istället för koppelhake.

Fönsterskydd och fönsterparaply som är praktiskt att använda vid renoveringar året om

Ett fönsterparaply är ett av de enklaste och billigaste sätten att skydda dina fönster från yttre element året runt. Allt du behöver göra är att fästa ett paraply på varje fönster med några skruvar och sedan öppna eller stänga det efter behov. Beroende på väderförhållandena utanför.

Detta kommer att ge välbehövlig skugga under varma sommarmånader och skydd mot vind och regn under kallare tider på året. Eftersom det dessutom är relativt enkelt att installera behöver du inte anlita ett proffs för monteringen. Du kan även hyra olika fönsterskydd inför din renovering.

Skillnaden mellan en tätningslist för fönster och en dammlist för fönster

En annan bra lösning för att skydda dina fönster är att installera tätningslister runt varje fönsterram. Dessa tätningslister för fönster är tillverkade av slitstarkt material som enkelt kan installeras utan professionell hjälp. När de väl är installerade skapar de en lufttät tätning runt varje fönster som blockerar drag och fukt samtidigt som de hindrar inomhusluften från att komma ut genom små luckor eller sprickor runt ramarna.

Du får bättre isolering i hela ditt hem samtidigt som du över tid sparar pengar på energiräkningen.
Dammlister för fönster är ett annat enkelt sätt att skydda dina fönster är att använda en dammlista för din fönster. Dammlister är vanligtvis tillverkade av skum- eller gummimaterial. Dessa finns även i olika storlekar. På så sätt passar dammlisterna bra in i varje fönsterkarm. Utan att skapa några luckor eller sprickor där ljuset kan passera igenom.

Dessa remsor hjälper inte bara till att minska ljudnivåerna i bostäderna utan de utgör också ett isoleringslager. Detta hjälper till att hålla varm luft inne under vintermånaderna och kall luft inne under sommarmånaderna, vilket sparar pengar på energiräkningarna.

Allt som krävs är att hitta rätt lösningar för ditt hems behov under din fönsterrenovering. Oavsett om det handlar om att installera ett fönsterparaply eller ett fönsterskydd. Nu kan du enkelt monter både tätningslister, som P-lister, O-lister som gör dina fönster vindtäta.

Glöm inte bort att även byta dammlister om du vill hålla dammet borta från fönstrets inre delar. Det är bra att byta ut tätningslister och dammlister med jämna mellanrum då dessa slits över tid.

Om skribenten