Skillnaden mellan typ 1 och typ 2 laddningskablar för elbilar

Äger du en elbil? Undrar du vilken typ av laddkabel din bil behöver? Om så är fallet har du kommit till rätt ställe. I det här blogginlägget diskuterar vi skillnaden mellan laddkablar av typ 1 och typ 2 samt vilken typ som är bäst för din bil.

Typ 1 vs. Typ 2-laddare

Elbilar kan laddas med hjälp av två olika typer av kontakter – en typ 1-kontakt eller en typ 2-kontakt. Skillnaden mellan dessa två pluggar är deras storlek och form. En typ 1-kontakt har tre stift som är ordnade i en triangel, medan en typ 2-kontakt har fem stift som är ordnade i en linje. Detta innebär att formen och storleken på porten avgör vilken typ av laddkabel du ska använda till din bil.

EU:s krav för elbilar är att typ 2 laddningskabel ska ingå som standardutrustning på alla nya modeller som säljs från och med 2019. Så om du har köpt en elbil mer nyligen än så har den troligen redan en typ 2-laddare installerad. Om du däremot har en äldre modell kan den ha levererats med en typ 1-laddare i stället. Oroa dig dock inte – båda typerna av laddare finns att köpa på nätet eller i vilken lokal bilreservdelsbutik som helst.

Att välja din kabel

När du väljer din laddkabel är det viktigt att se till att du får en som passar till kontakten i din bil och uppfyller vissa säkerhetsstandarder som UL-certifiering eller CE-märkning i Europa respektive Kanada. Om du väljer att köpa en på nätet i stället för från en auktoriserad återförsäljare, se till att kontrollera recensioner innan du gör ditt köp för att se till att du får en från en välrenommerad säljare med bra kundtjänstbetyg. Det är också viktigt att komma ihåg att vissa laddare levereras med adaptrar så att de kan passa båda typerna av kontakter – se bara till att dubbelkolla innan du köper!

I takt med att elbilar blir alltmer populära runt om i världen lär sig fler människor vilken typ av laddningskablar de behöver för sina fordon. För att sammanfatta finns det två olika typer av kontakter – typ 1 (tre stift placerade i en triangel) och typ 2 (fem stift placerade i en linje). De flesta nya elbilar som säljs efter 2019 kommer att ha typ 2 som standard, men om din bil är äldre kan den vara utrustad med endera eller till och med båda typerna beroende på tillverkarens specifikationer. När du väljer din laddkabel ska du se till att den passar rätt kontakt och uppfyller säkerhetsstandarder som UL-certifiering eller CE-märkning – på så sätt kan du vara säker på att den är tillförlitlig och inte kommer att orsaka skador på din bil eller dess batterisystem med tiden. Lycka till med shoppingen på EV Charge+!

Om skribenten