Kameraövervakningssystem med värmekameror

När fungerar det bäst med värmekameror till övervakningen

Värmekameror gör det möjligt att se värmemönster, finns som ett alternativ vid övervakningskameror för utomhusbruk. De fungerar genom att detektera infraröd strålning, som avges av alla föremål vid en viss temperatur. Kameran omvandlar sedan denna information till en bild som visar de olika värmenivåerna i det omgivande området och passar därför bra vid kameraövervakning utomhus.

Denna teknik kan användas för en mängd olika ändamål, t.ex. för att hitta läckor i byggnader, upptäcka bränder eller identifiera människor eller djur. Värmekameror har blivit alltmer populära under de senaste åren och används nu i en mängd olika miljöer, från hem och företag till flygplatser och sjukhus. När det kommer till tillämpningar inom industrin och verkstad så finns det speciella inspektionskameror som kan användas i kombination med en värmekamera.

Kontrollera med IMY vilka tillstånd du behöver ansöka om

Det krävs inte alltid tillstånd för övervakningskameror utomhus. Om det område som övervakas är en offentlig plats eller om kameran tar bilder av personer som inte befinner sig på privat mark kan det dock krävas ett tillstånd. Lagarna bör konsulteras med Integrationsmyndigheten, för att avgöra om ett tillstånd är nödvändigt eller inte. Tänk på att det kan vara skillnad på vad du som företagare anser är privat mark eller privat område utan allmänhetens tillträde och vad myndigheten anser. Det är även viktigt att beakta vad GDPR säger om personuppgifter och annat.

Du kan få mer hjälp av en specialist på området som exempelvis vitronic.se som även har olika typer av övervakningsutrustning för utomhusbruk. I sitt sortiment har de även smarta kameror för så kallas smart kameraövervakning, det kan även i detta fall vara lämpligt att kontrollera vad som gäller för hantering av detta om det är något som ditt företag funderar på att installera.

I de flesta fall krävs inget tillstånd för installation av övervakningskameror utomhus. Det finns dock några undantag. Om kameran till exempel installeras i en offentlig park eller annan offentlig plats kan ett tillstånd krävas. Om kameran dessutom installeras på ett sådant sätt att den kan spela in aktiviteter som utförs av personer på privat egendom kan ägaren av egendomen behöva ett tillstånd.

Om skribenten