Hur tillagar man älgfilé?

Älgkött är ett gott och hälsosamt alternativ till andra proteiner. De är magra men fulla av smak. När de tillagas på rätt sätt blir de mjuka och saftiga. Här är ett enkelt recept för tillagning av älgfilé:

Ingredienser

  • Ingredienser: 1 älgfilé (rensad från silverskinn och överflödigt fett)
  • Kosher salt och nymald svartpeppar
  • 1 matsked olivolja eller vegetabilisk olja
  • 1 kvist färsk timjan (valfritt)

Användning

1. Förvärm ugnen till 175 grader.

2. Krydda älgfilén på alla sidor med salt och peppar. Värm olivolja eller vegetabilisk olja i en stor ugnsfast stekpanna på hög värme tills den nästan röker. Lägg i älgfilén och stek den i 2 minuter per sida eller tills den är jämnt brynt.

3. flytta stekpannan till ugnen och stek älgfilén i 4 minuter per cm tjocklek, eller tills en stektermometer med snabbmätning i mitten av filén visar 63 grader.

4. Ta ut den ur ugnen, täck den med aluminiumfolie och låt den vila i 5 minuter innan den skivas i tunna remsor mot kornet för att serveras. Njut!

Du kan köpa viltkött av olika slag på Swedishwild.se.

Om skribenten