Hur fungerar doftpinnar och doftljus?

Om du går in i nästan vilket hem som helst är det troligt att du hittar minst en doftpinne eller ett doftljus utplacerat. De finns i alla möjliga former, storlekar och dofter – men hur fungerar de? Låt oss ta en titt på vetenskapen bakom dessa populära doftprodukter för hemmet.

Doftljus består av tre huvudkomponenter: vaxet, veken och doftämnet. Vaxet är det som utgör majoriteten av produkten och spelar två roller. För det första smälter det och släpper ut doftoljan i luften. För det andra fungerar det som bränsle för lågan på veken. Den typ av vax som används påverkar hur väl doften frigörs och hur länge ljuset brinner.

Veken är tillverkad av bomull eller ett annat liknande material som har behandlats med en brännbar lösning. Denna lösning hjälper veken att brinna långsamt och jämnt. När vaxet smälter dras det upp i veken genom kapillärverkan. Värmen från lågan förångar sedan det flytande vaxet, vilket för med sig doftmolekylerna från doftljuset ut i luften.

Doftoljan till doftpinnarna, är en kombination av naturliga och syntetiska aromämnen som ger varje doftpinne sin unika doft. Många tillverkare använder eteriska oljor, som är extrakt från växter som innehåller deras karakteristiska lukt. Andra vanliga dofter är citrusdofter, blomdofter, kryddiga, träiga och mustiga dofter.

Slutsats

De är lätta att använda och ger en behaglig doft i alla rum i huset. Nu när du vet hur de fungerar kan du njuta av dem ännu mer! Tänd ett ljus från doftbox.se och slappna av i ditt favoritdoftande rum.

Om skribenten