Den nya appen så du INTE får parkeringsböter

Den nya appen Parkster använder ett system så att du somparkerar inte ska behöva gå till p-automaten och betala, utan att du säger till appen att du vill parkera och vilken bil du har och allting löser sig.

Kring påsk 2014 började man provköra appen med goda resultat, flera parkeringsbolag, kommuner och privata började använda appen. Appen är en vinst för både parkeringsföretag och privatpersoner eftersom det blir billigare när man slipper underhålla parkeringsautomaterna och man slipper gå till parkeringsautomaten. Appen kan användas i 150 städer i hela Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder.

Att behöva betala för att betala lät inte som en så bra idé även om det skulle varit en liten avgift, istället så satsade Parkster på en ”freemium” affärsmodell. Även om appen i grunden är gratis så erbjuder Parkster betaltjänster för företagskunder med en samlad faktura för alla anställda, menar Henrik Hallgren från Parkster.

”Kritiken är ofta att det blir svårt för äldre som är ovana med digitala tjänster, men de är tvärtom ofta pigga på att använda appen. Det är smidigare, men också tryggare när de slipper kontanterna. Vi har till och med hört om pensionärer som gått och köpt en smartphone bara för att kunna använda appen”, säger Nicola Dolovski till Dagens Industri.

I december 2014 så hade Parkster gått om det tidigare telefon/mobilparkeringen som använts i Umeå på bara 21 dagar.

Om skribenten