Att se och uppleva som turist i norra Sverige

Norra Sverige är en region av slående skönhet och mångfald, med en rik kulturhistoria och en natur som varierar från de djupa skogarna i Västerbotten till de majestätiska fjällen i Lappland. Denna del av landet erbjuder unika upplevelser och sevärdheter för både äventyrslystna resenärer och de som söker ro och stillhet. Här är några av de mest minnesvärda sakerna att se och uppleva som turist i norra Sverige.

1. Norrsken – Naturens egna ljusshow 

Norrsken är en av de mest fascinerande naturfenomenen som man kan uppleva i norra Sverige. Under vintermånaderna, när mörkret faller över landskapet, “dansar” dessa färgstarka ljus över himlen. De bästa platserna att se norrsken är i Kiruna, Abisko och Jukkasjärvi. För att maximera sina chanser att få se norrsken gör man rätt i att kontakta ett erfaret företag med medföljande guide som Jukkasjärvi Vildmarksturer, vilka erbjuder specifika norrskensturer. 

2. Höga Kusten – Världsarv och natursköna vyer

Höga Kusten, belägen längs Ångermanlands kust, är ett världsarv känt för sina dramatiska landskap och höga klippor. Området erbjuder fantastiska möjligheter för vandring, med leder som Skuleskogens nationalpark och den populära Höga Kusten-leden. Den spektakulära utsikten över Bottenhavet från Högakustenbron och Slåttdalsskrevan är något som verkligen inte får missas.

3. Kebnekaise – Sveriges högsta berg

För äventyrslystna vandrare och bergsbestigare är Kebnekaise en attraktion som inte får missas. Med sina 2 099 meter över havet är Kebnekaise Sveriges högsta punkt och erbjuder vandringsleder som varierar från utmanande till extremt krävande. Den mest populära rutten är Västra leden, som är något lättare och inte kräver klättringsutrustning, till skillnad från Östra leden som är mer teknisk. Utsikten från toppen, med vyer över de omgivande fjällen och glaciärerna, är helt enkelt spektakulär. Jukkasjärvi Vildmarksturer erbjuder bland annat bergsvandringar och fjällturer vid Kebnekaise. 

4. Kultur och historia i Umeå

Umeå, även känd som ”Björkarnas stad”, är norra Sveriges kulturella centrum. Här finns flera museer, inklusive Västerbottens museum som berättar om regionens historia och kultur. Bildmuseet, beläget vid Umeå universitet, visar modern konst och är ett viktigt kulturellt nav. Staden är också känd för sin livliga musik- och festivalscen, med evenemang som Umeå Jazzfestival och Brännbollsyran.

5. Samekultur och traditioner

Samernas kultur och historia är djupt rotad i norra Sverige, och det finns många sätt att lära sig mer om deras traditioner och livsstil. Ett besök till en samisk by, som Jukkasjärvi eller Jokkmokk, ger en inblick i deras vardag. Exempelvis Jukkasjärvi Vildmarksturer erbjuder en vildmarkssafari med snöskoter där det ingår att man får träffa samer och renar och lära sig om deras vardagsliv och historia. En annan turistattraktion är Jokkmokks marknad som hålls varje februari och är en av de äldsta och mest kända marknaderna i hela Sverige. Här kan man köpa samiska hantverk, smaka på traditionell mat och uppleva kulturella framträdanden. 

6. Ishotellet och iskyrkan i Jukkasjärvi

En annan unik upplevelse i norra Sverige är ett besök till Ishotellet i Jukkasjärvi. Varje vinter byggs detta hotell helt av is och snö från Torne älv. Det är inte bara en plats att övernatta, utan också ett konstverk i sig, med vackra isskulpturer och utsmyckade rum skapade av konstnärer från hela världen. Intill Ishotellet finns även en iskyrka där par kan gifta sig i en förtrollande miljö av is och ljus.

7. Vandring och nationalparker

Norra Sverige är hem för flera nationalparker som erbjuder fantastisk vandring och naturupplevelser. Abisko nationalpark är känd för sin natursköna Kungsleden som är en av Sveriges mest populära vandringsleder. Leden sträcker sig över 440 kilometer från Abisko i norr till Hemavan i söder och passerar genom några av de mest spektakulära landskapen i landet. För bästa möjliga upplevelse av Kungsleden rekommenderas en guidad tur, exempelvis genom Jukkasjärvi Vildmarksturer som erbjuder vandring längs leden på totalt nio dagar. Sarek nationalpark, ofta kallad Europas sista vildmark, är ett annat fantastiskt område för den som söker äkta vildmarksäventyr, med dramatiska fjäll och vilda floder.

8. Midnattssolens land

Under sommarmånaderna upplever människorna i norra Sverige midnattssol, vilket innebär att solen aldrig går ner och att det är ljust dygnet runt. Detta fenomen kan upplevas bäst norr om polcirkeln, i städer som Kiruna och Abisko. Midnattssolen ger unika möjligheter att utforska naturen och landskapet under nattens tysta timmar. Det är en surrealistisk upplevelse att vandra, fiska eller bara sitta vid en sjö och se solen sväva över horisonten, även mitt i natten.

9. Åka hundspann 

Hundspann ger dig möjlighet att komma nära det vidsträckta snötäckta landskapen, de djupa skogarna och majestätiska fjällen på ett sätt som få andra aktiviteter kan erbjuda. Det är både en spännande och lugnande upplevelse, där du kan njuta av tystnaden och hundarnas entusiasm. Hundspannsturer ger dig chansen att interagera med de fantastiska slädhundarna, lära känna deras personligheter och se hur de arbetar tillsammans som ett team. Det skapar en stark känsla av samhörighet med djuren. För att uppleva hundspann enklast bokar man en guidad tur via ett turistföretag som Jukkasjärvi Vildmarksturer. 

10. Vinteraktiviteter i Åre

Åre är en av Sveriges mest populära skidorter och erbjuder ett brett utbud av vinteraktiviteter. Förutom skidåkning och snowboarding kan man här prova på snöskoter och isklättring. Åre har även ett livligt nattliv och flera högklassiga restauranger, vilket gör det till en perfekt destination för både adrenalinfyllda äventyr och avkoppling.

11. Norra Sveriges unika fauna

Djurlivet i norra Sverige är både rik och varierad. Här kan man stöta på älgar, renar, björnar, lodjur och järvar i deras naturliga habitat. För fågelskådare är norra Sverige ett paradis, med arter som lavskrika, kungsörn och fjällripa. En guidad safari eller en vandring genom någon av regionens nationalparker ger möjligheten att se dessa djur på nära håll och lära sig mer om deras beteenden och ekosystem.

12. Mat och kulinariska upplevelser

Norra Sverige har en rik matkultur som är värd att utforska. Traditionella rätter inkluderar renskav, souvas (rökt renkött), och surströmming, en fermenterad sill som är känd för sin starka smak och doft. Lokala delikatesser som hjortron, älgkött och viltfångad fisk finns ofta på menyn i restauranger över hela regionen. För den som är intresserad av matlagning utomhus finns det även möjlighet att delta i överlevnadskurser via exempelvis Jukkasjärvi Vildmarksturer AB, där det bland annat ingår matlagning över öppen eld. 

Om skribenten